Monia kylmän arkoja kasveja voi säilyttää talven yli kellarissa tai muussa paikassa, jossa lämpötila on plussan puolella, mutta ei kuitenkaan liian lämpöisessä. Paras lämpötila olisi noin 6-10 astetta.
Daalian juurakot voi kaivaa syksyllä maasta ja laittaa talvehtimaan kellariin. Kevään tullen, kun maa on sulanut, niin juurakot kaivetaan takaisin maahan ja kesällä saakin sitten nauttia kukkaloistosta.
Talvettamiseen on vähän jokaisella omat tapansa ja itselle ja omiin olosuhteisiin sopiva tapa löytyy vain kokeilemalla. Jos on reilusti tilaa kellarissa niin yksi tapa on laittaa juurakot talveksi kottikärryyn, joka on peitetty paksulla pahvilla. Pahvi on siitä hyvä materiaali, että se päästää kosteutta läpi ja toisaalta suojaa liialta kosteuden haihtumiselta. Kottikärryissä kasvit on sitten helppo työnnellä keväällä ulos.
Tässä videolla näkyy, miten daaliat syksyllä valmistellaan talven varastointia varten ja juurikin tuolla kottikärry menetelmällä. Tarkemmin syksyllä tehdyistä puutarhantöistä voi lukea tästä.
Tärkeää on huomioida varastointi paikan olosuhteet. Liian kosteissa olosuhteissa juurakot mätänevät ja toisaalta liian kuivakaan ei ole hyvä. Juurakoita voi joutua kostuttamaan talvella pari kertaa ja sen voi tehdä sumuttamalla, jotta kosteutta ei tule liikaa.
Daalian juurakot talvisäilössä.
Talvettaa voi monia kasveja ja tässä videossa vilahtavat kellarissa talvehtineiden kasvien kuulumiset tältä keväältä.
Syyssyrikän menestyminen kylmemmillä alueilla on epävarmaa ja sen vuoksi sekin on hyvä laittaa talvisäilöön, jos vähänkin epäilee kasvin menestymistä omissa olosuhteissaan.
Syyssyrikkähän on todellinen katseenvangitsija loppukesän kukinnallaan ja se on myös perhosten suosiossa.
Tässä viime keväänä ostettuja pieniä ruukkunarsisseja, joiden sipulit on kuivatettu ja laitettu syksyllä ruukkuihin, pahvilevy päälle ja nyt keväällä pahvi on otettu pois ja sieltähän narsissit nousevat taas!
Ruukkunarsissien sipulit heräsivät taas kevääseen.
Pelargonit menestyvät hyvin ruukuissaan viileässä talven yli. Maaliskuun korvilla kasveista voi leikata pitkät oksat lyhyemmiksi ja huonot oksat / lehdet kokonaan pois. Vanhat kasvit kestävät hyvin rajuakin leikkausta, kuten näissä kuvissa. Viikossa leikatussa kasvissa oli jo uutta kasvua näkyvissä.
Pelargonien keväthuollosta on Lea kertonut tarkemmin Nekon blogissa.
Tämäkin kesällä upeasti kukkinut pelakuu on talvehtinut kellarissa, saanut kevät käsittelyn ja odottaa nyt innokkaana kesän tuloa 🙂
Ja kesää odottelee yhtä innokkaasti Miia Nekolta, kevättä ja kesää kohden siis!