Kärhö

Varmistele jo talvenkestävyys ja ensi kesän sato

Taas ollaan siinä vaiheessa kesää, että puutarhakasvien talvenkestävyydestä ja seuraavan kesän kukinnasta ja sadosta pitää huolehtia. Tämä ei ole mikään varsinainen kärhöjeni esittely, vaikka niiden kuvia onkin aika monta. Pikemminkin esittelen, miten varustan kasvejani talvenkestävyyteen.

Minulla kärhöt kuten monet muutkin kasvit kasvavat katettuina mansikkakankaalla ja hakkeella. Näin siksi, etteivät kaunokaiset huku rikkakasvien sekaan. Isossa puutarhassa ei aina ehdi eikä jaksa olla nyppimässä rikkoja. Toisaalta kaikkia ei oikein voi istuttaa niin tiheään, ettei rikkoja mahtuisi kasvamaan seassa. 

Joko sinulle tulee ähky näistä kärhökuvista? Toivottavasti ei, minusta ne ovat niin kauniita ja olen ylittänyt haastekynnyksen saadessani nämä menestymään niinkin hyvin täällä Oulun korkeudella. Lannoittaminen onkin sitten oma juttunsa. Jos käyttäisin näillä rakeisessa muodossa olevia lannoitteita, täytyisi minun muutaman kerran kesässä lannoittaessani käännellä katteet pois. 

Kärhöjen talvehtiminen on a ja o niiden menestymiselle. Monet kärhöistäni ovat peräti vain II-vyöhykkeelle merkittyjä ja puutarhanihan on V- vyöhykkeellä. Oikea-aikainen ja oikeanlainen syyslannoitus on varmaankin ratkaiseva.

Kuten edellä jo kirjoitin, kärhöalueeni on katteen peittämä. Tällaisessa tapauksessa nestemäinen lannoite on helppo. Elokuun aikana annan kärhöille kahteen kertaan parin viikon välein tätä NEKOn nestemäistä syyslannoitetta. Se on heti kasvien käytössä etenkin, jos on sateeton elokuu. No nyt se ei tosiaankaan vaikuta olevan sellainen ainakaan täällä meidän perällä. Mutta nestemäisen lannoitteen etu on se, ettei tarvitse odotella sadetta liuottaman lantarakeita. 

Toki nestemäinen sopii kaikille muillekin kasveille, ei vain kärhöille. Esimerkiksi näille paljon kysytyille ilmasipuleille lorauttelen elokuussa pariin kertaan tätä lannoitevettä varmistamaan talvenkestävyyden.

Sinikka on ollut murheenkryyni melkein kymmenen vuotta

Monena kesänä olen pettynyt jo aika iäkkääseen Sinikka-luumupuuhuni. Se ei ole suostunut tekemään kuin muutaman vaivaisen hedelmän, kunnes viime kesänä bongasin jostain Facebookin puutarharyhmästä keskustelun, jossa pohdittiin samaa ongelmaa. Joku, sanon sen ihan isoin kirjaimin, VIISAS kertoi ratkaisseensa ongelman lannoittamalla puuta keväällä ihan kokeeksi syyslannoitteella. Ja vot, siinähän se niksi on. Tein saman ensin viime syksynä sekä uudelleen keväällä. Ämpärikaupalla kaatelin vedellä jatkettua nestemäistä syyslannoitetta Sinikan juuristolle.  Ja tänä keväänä puu kukki valkoisena pilvenä ja nyt oksissa on tulossa mojova luumusato.

Sinikka näkyy olevan siinä mielessä hyvä, ettei se tarvitse toista luumupuuta pölyttäjäksi. No tästä Sinikan menestyksestä innostuneena hankin alkukesästä Laatokan keltaluumun, Kuokkalan punaluumun sekä kirsikkaluumun. Viimemainitulle meidän pohjoiset olosuhteet voivat olla liian rankat, mutta rohkeasti olen kokeillut muitakin eteläisempien vyöhykkeiden kasveja ja suhteellisen hyvin olen onnistunut. Minulla on suojainen puutarha-alue, jossa on kai hyvä pienilmasto.

Olen monena vuonna postannut tästä NEKOn nestemäisestä syyslannoitteesta ja saanut tiedustelun, jos toisenkin, mistä tätä saa. Joten bongaile, josko tätä löytyy puutarhakaupoista ja markettien puutarhaosastoilta. Osta ajoissa, ennen kuin loppuvat. Verkkokaupoissakin tätä näkyy olevan myynnissä. Pakkauskoot ovat 1 ja 3 litraa. Syyslannoitteesta voit lukea vielä tarkemmin NEKOn tuote-esittelystä:

Ihanaa ja lämpöistä elokuuta ihan Teille jokaiselle.

Liisa

Lisää samasta aiheesta