Kiinanruusun kevät

Muistan kiinanruusun meillä kotona jo nuoruudestani ja tuo samainen kasvi on edelleen elossa, voi hyvin ja on monen uuden taimen emo. Kasvi muutti äidiltäni minun hoivaan muutama vuosi sitten. Tarkkaa ikää ei kasville muista kukaan, mutta sukulaisen arvaus on noin 35 vuoden paikkeilla.

Kirjoitin tästä kyseisestä kasvista Nekon blogiin helmikuussa 2020 ja kerroin kasvin leikkaamisesta ja lisäämisestä. Jutussa näkyy äitini oppi kasvin leikkaamiseen, joka vaikuttaa melko rajulta, mutta tuntuu toimivan ja itse jatkan kasvin hoitoa samalla tavalla. Leikkaamisessa tulee paljon pistokkaiden alkuja ja niitä olenkin jakanut ympäriinsä, jatkuu vanhan kasvin suku 😊

Helmikuun paikkeilla herättelen kiinanruusut ja muutkin kasvini kevääseen. Siihen kuuluu mahdollinen mullanvaihto / lisäys, kevätsuihku, lannoituksen aloittaminen ja leikkaaminen, jos se on tarpeen. Leikkaamisessa syntyviä pistokkaita laitan veteen ja multaan sitten kun juuret ovat kasvaneet. Kiinanruusun pistokkaista ja lannoittamisesta kerroin Nekon blogissa ja videolla.

Talven ajan kiinanruusuni saavat Nekon merileväuutetta, jota voi käyttää kasveille ympäri vuoden. Merileväuutteen lisäksi lisään satunnaisesti talvella kasteluveteen hyvin laimeaa Nekon kasviravinnetta. Helmikuun paikkeilla aloitan säännöllisen lannoittamisen ja silloin lisään kasteluveteen kasviravinnetta ja tämä sama ravinnehan käy myös mm. kesäkukille.

Vasemman puoleinen kuva, emokasvi suihkuun menossa. Oikeanpuoleinen kuva, pistokas otettu emokasvista noin 4 vuotta sitten.

Vasemman puolen kuvassa kevät suihkuun on menossa sama emokasvi, kuin ylempänä olevassa leikkaus kuvassa. Kuvien välissä on ollut noin 4 vuotta. Kasvin kasvuvauhti onkin hurja ja emokasvia leikkaan parin vuoden välein. Oikeanpuoleisessa kuvassa noin 4 vuoden ikäinen pistokas on venähtänyt jo pitkäksi ja tätäkin olen jo muotoillut leikkaamalla. Ilman leikkausta sivuoksat kasvavat hurjan pitkiksi ja leikkaamalla yritän ohjata kasvua ylöspäin.

Nyt on hyvä aika ryhtyä herättelemään kasveja kevääseen ja samalla siinä sitä itsekin siirtyy kevät vaiheeseen 🙂

Kevät terveisin Miia

Lisää samasta aiheesta